Аграрна Економіка 2022 Т. 15 № 1-2: 18-25

Сучасні концепції менеджменту в період діджиталізації

В. Ковалів, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0003-2915-9990
Львівський національний університет природокористування
https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.01-02.018

АНОТАЦІЯ

Швидкість ухвалення рішень має визначальне значення в управлінні. Послуговування сучасними концепціями пришвидшує застосування принципів менеджменту на практиці. Вміння застосовувати знання на практиці – шлях до досягнення ефективної діяльності підприємства. Описано важливість застосування сучасних засобів для управління. Зауважено, що інтуїтивне управління, поширене у ХХ столітті, все частіше замінюють на управління, засноване на знаннях. Сучасні концепції менеджменту, такі як управління якістю, бенчмаркінг та інші, застосовують з підтримкою сучасних технологій. Це дає змогу контролювати виробничий та управлінський процеси, пришвидшити проходження інформації та зробити її доступною. У сільському господарстві є багато факторів, які перешкоджають автоматизації процесів. Вони пов’язані з порушенням даних та їхніми розмаїттям і невизначеністю, відсутністю відповідних датчиків та знань про процеси, різноманітністю машин та методів реалізації процесів. Автоматизація в сільськогосподарському виробництві впроваджується з певною затримкою порівняно з автоматизацією інших галузей. Розвиток «Інтернету речей» впливає на підвищення рівня сумісності машин, використовуваних у технологічних процесах, і на можливість оптимізації їхньої роботи.

Система ERP II, також відома як EERP (Extended Enterprise Resource Planning), – найновіше рішення в автоматизації бізнесу. Це набір галузевих додатків, які генерують цінність для споживачів та акціонерів спільним використанням і оптимізацією процесів як у компанії, так і між компаніями – партнерами. Відкриття підприємства для зовнішніх партнерів пов’язане з потребою обміну найважливішою інформацією про загальні процеси.

Сучасна ІТ-система управління підприємством – одна з необхідних умов не лише для її розвитку, а й передусім для належного функціонування на ринку. Робити обчислення, аналізи або резюме в режимі реального часу можна завдяки використанню відповідних систем управління. Управління інформацією – важлива складова досягнення успіху господарських формувань.

Розробка сучасних систем управління ІТ не тільки збільшує можливість вчасного ухвалення більш точних рішень керівництвом компанії, а й позитивно позначається на управлінні філіями компанії та вдосконалює відносини між клієнтами й постачальниками.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

концепції, управління, сучасні технології, діджиталізація

ПОВНИЙ ТЕКСТ:

ПОСИЛАННЯ

  1. Вдовічен, А. А., Чичун, В. А. та Полянко, Г. О., 2020. Сучасні концепції менеджменту та їх застосування на підприємствах. Інвестиції: практика та досвід, 19–20, с. 29–34.
  2. Вікіпедія, 2022 [онлайн] Доступно: https://uk.wikipedia.org/wiki/ІнтернетРечей [Дата звернення 01 травня 2022].
  3. Войнича, Л. Й., 2019. Діджиталізація і сільське господарство: нове бачення. «Інноваційно-інвестиційні моделі трансформації зовнішньоекономічної діяльності в новітніх соціально-економічних умовах»: матеріали круглого столу (ЛНУВМБ ім. С.З. Ґжицького, 2 квітня 2019р.). Львів, с. 45–48.
  4. Гришко, В. В., 2021. Сучасні концепції менеджменту та їх застосування в умовах діджиталізації економіки України. Економіка і регіон, 1, с. 61–65.
  5. Гусєва, О. Ю. та Легомінова, С. В., 2018. Діджиталізація – як інструмент удосконалення бізнес-процесів, їх оптимізація. Економіка. Менеджмент. Бізнес, 1, с. 33–39.
  6. Дячков, Д. В., Овчаренко, Є. І., Ільїн, В. Ю. та Сергієнко, С. С., 2020. Менеджмент інноваційних проектів з ресурсозбереження підприємств агропродовольчої сфери на основі діджиталізації. Український журнал прикладної економіки, 4, с. 403–412.
  7. Застрожнікова, І. В., 2021. Вплив digital-технології на формування кадрового потенціалу агарного сектору. Ефективна економіка, 2 [онлайн] Доступно: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8673 [Дата звернення 20 травня 2022].
  8. Ломовських, Л. О., Марченко, М. В. та Гоел, А. К., 2019. Діджиталізація економічних бізнес-процесів при прийнятті управлінських рішень у маркетинговій діяльності. Галицький економічний вісник, 6, с. 104–110.
  9. Недільська, Л. В. та Оленюк, Д. О., 2020. Діджиталізація агробізнесу: тенденції та джерела фінансування. Наукові горизонти, 6, с. 26–32.
  10. Тарасова, О. В. та Левицька, О. В., 2010. Сучасні концепції управління якістю продукції. Економіка харчової промисловості, 1, с. 24–27 [онлайн] Доступно: http://nbuv.gov.ua/UJRN/echp_2010_1_6 [Дата звернення 20 травня 2022].