Аграрна Економіка 2022 Т. 15 № 1-2: 93-105

Кормовиробництво і кормозабезпечення в умовах сучасних викликів – актуальні тренди та досвід Польщі

І. Черевко, д. е. н., в. о. професора
ORCID ID: 0000-0002-8411-6136
Львівський національний університет природокористування
https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.01-02.093

АНОТАЦІЯ

Подано основні результати дослідження елементів практики вирішення проблем і формування трендів розвитку та функціонування кормовиробництва у зарубіжних країнах, передусім – у Польщі, в умовах дії сучасних викликів, що може мати прикладне значення для орієнтації у розвитку кормовиробництва та забезпечення кормами тваринників в Україні. Актуальність пошуку шляхів вирішення проблем кормовиробництва, формування кормової бази та забезпечення тваринників кормами необхідної якості й у потрібній кількості останніми роками незмірно зросла, з огляду на нові виклики сучасності: пандемію коронавірусу та російську військову інтервенцію на Україну, які спричинили виникнення низки диспропорцій і сформували сукупність дисбалансів структурного характеру у виробництві кормів та забезпеченні ними виробників тваринницької продукції. Загострення ситуації внаслідок дії зазначених чинників відбувається на тлі тривалої тенденції до погіршення кліматичних умов, що об’єктивно пов’язано із впливом на навколишнє середовище галузі тваринництва і, відповідно, кормовиробництва – екологічність і безпечність кормів закономірно позначаються на структурі тваринництва і, відповідно, на екологічності та безпечності як цієї галузі, так і її продукції, у дуже широкому діапазоні аспектів. За період формування та дії окреслених викликів у світі сформувались відповідні тренди у розвитку кормовиробництва, і зарубіжні тваринники та кормовиробники накопичили певний досвід у вирішенні зазначених проблем, який, звичайно, не вирішить проблем з кормами в Україні з огляду на російську воєнну агресію, але може мати певне значення у формуванні підходів до їхнього вирішення. Виходячи із ключових трендів розвитку кормовиробництва у світі основні шляхи подальшого розвитку кормовиробництва в Україні можуть стосуватись підвищення рівня їхньої екологічної безпечності, розвитку використання активних кормових добавок, зокрема й лікувального характеру, оптимізації структури кормів і годівлі тварин, підвищення якості кормів та можливості зміни структури їхнього виробництва, активізації виробництва кормів господарствами населення, – збільшення ефективності використання кормів, інноватизації й цифровизації галузі, що стане в Україні повністю можливим після нашої перемоги і закінчення воєнних дій, а відтак – забезпечення можливості безпечного господарювання на деокупованих територіях.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

кормовиробництво, пандемія, російська військова агресія, Україна, погіршення природного середовища

ПОВНИЙ ТЕКСТ:

ПОСИЛАННЯ

  1. Воронецька, І., Спринчук, Н. та Кравчук, О., 2018. Перспективи розвитку товарного кормовиробництва в Україні. Агросвіт, 3, с. 12–18.
  2. Ібатуллін, М. І., 2017. Кормозабезпечення як основа ефективного свинарства в Україні. Економiка та держава, 10, с. 13–16.
  3. Калінчик, М. В., Алєксєєнко, І. М. та Лисенко, К. О., 2017. Оптимізація раціонів годівлі корів як основний чинник конкурентоспроможності галузі молочного скотарства [online] Доступно: http://www.winmixsoft.com/files/info/Cow_Ration_Optimization.pdf [Дата звернення 15 травня 2022].
  4. Кравчук, О. О. та Корнійчук, Г. В., 2016. Формування маркетингової інформаційної системи в галузі кормовиробництва. Зернобобові культури та соя для сталого розвитку аграрного виробництва України: матеріали Міжнародної наукової конференції, 11–12 серпня 2016 р. Вінниця: Діло, 176, c. 173–175.
  5. Кропивко, М. М., 2015. Розвиток кормовиробництва в господарствах населення. Економіка АПК, 11, с. 35–44.
  6. Яців, І. Б. та Темненко, С. М., 2020. Формування кормової бази як чинника розвитку тваринництва у сільськогосподарських підприємствах. Агросвіт, 16, с. 24–31.
  7. Brzóska, F. and Podkówka, W., 2016. Definicja i systematyka pasz. Wyżywienie zwierząt i paszoznawstwo, 3, PWN, Warszawa.
  8. Chmal, M., 2021. Najważniejsze trendy na rynku pasz. [online] Available at: https:// agroprofil.pl/wiadomosci/najwazniejsze-trendy-na-rynku-pasz/ [Accessed 15 May 2022].
  9. Coyne, R., Samuelsen, O., Kongshaug, H. et al., 2014. A comparison of oxolinic acid concentrations in farmed and laboratory held rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) following oral therapy. Aquaculture, 239, pp. 1–13.
  10. Drożdż, J., Mroczek, R., Tereszczuk, M. and Urban, R. 2014. Polski przemysł spożywczy w latach 2008-2013. Warszawa: Wydawnictwo IERIGŻ-PIB, 215.
  11. Dzwonkowski, W. and Hryszko, K., 2011. Raport o sytuacji na światowym rynku pasz wysokobiałkowych ze szczególnym uwzględnieniem roślin GMO, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, 22,Warszawa, 235.
  12. Greenpeace Poland, 2019. Mięso poza kontrolą – raport Greenpeace. [online] Available at: https://www.greenpeace.org/poland/raporty/1728/mieso-poza-kontrola-raport-greenpeace/ [Accessed 15 May 2022].
  13. Greenpeace Poland, 2019. Mniej publicznych pieniędzy dla szkodliwych ferm przemysłowych [online] Available at: https://www.greenpeace.org/poland/aktualnosci/1342/mniej-publicznych-pieniedzy-dla-szkodliwych-ferm-przemyslowych/ [Accessed 15 May 2022].
  14. Greenpeace Poland, 2019. Eurodeputowani z komisji rolnictwa bronią ferm przemysłowych [online] Available at: https://www.greenpeace.org/poland/aktualnosci/1692/eurodeputowani-z-komisji-rolnictwa-bronia-ferm-przemyslowych/ [Accessed 15 May 2022].
  15. Hogart, 2021. Produkcja pasz wymaga solidnego wsparcia informatycznego. [online] Available at: https://businessintelligence.pl/produkcja-pasz-wymaga-solidnego-wsparcia-informatycznego/ [Accessed 15 May 2022].
  16. Innowacje paszowe zapewniają bardziej efektywną i przyjazną środowisku produkcję mięsa, 2015 [online] Available at: https://cordis.europa.eu/article/id/118202-feed-innovations-offer-more-efficient-ecological-meat-production/pl [Accessed 15 May 2022].
  17. Jeroch, H. and Lipiec, A., 2016. Pasze i dodatki paszowe. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne,Warszawa, 216.
  18. Kowalski, P. and Mrówczyński, K., 2021. Rok pandemii w branży spożywczej. Bank PKO: Raport. 2021, 55.
  19. Kwiatek, K., Chomiuk, A. and Przeniosło-Siwczyńska, M. 2016. Pasze lecznicze – wybrane aspekty prawne wytwarzania, wprowadzanie do obrotu i stosowania. Życie Weterynaryjne, 83, pp. 230–232.
  20. Molenda, A. 2021. Problem z dostępnością pasz ekologicznych i białkowych. [online] Available at: https://agronews.com.pl/artykul/problem-z-dostepnoscia-pasz-ekologicznych-i-bialkowych/ [Accessed 15 May 2022].
  21. Patyra, E., Kowalczyk, E. and Kwiatek, K., 2012. Wybrane aspekty produkcji pasz leczniczych w Polsce i Unii Europejskiej. Życie Weterynaryjne, 87 (10), pp. 863–866.
  22. Pilarska, A., Dach, J., Pilarski, K. and Boniecki, P., 2013. Produkcja i wykorzystanie pasz w Polsce: stan aktualny i tendencje. Technika rolnicza, ogrodnicza, leśna 6, pp. 24–27.
  23. Piwowarek, P., 2021. Pasze w pandemii. Raport Banku Pekao SA i Portalspozywczy.pl. [online] Available at: https://www.portalspozywczy.pl/zboza/wiadomosci/pasze-w-pandemii-raport-banku-pekao-sa-i-portalspozywczy-pl,200182.html [Accessed 15 May 2022].
  24. Posyniak, A., 2019. Leki weterynaryjne w paszach jako źródło pozostałości w żywności i skażenia środowiska. W: Farmacja weterynaryjna – zarządzanie, monitoring, farmakoterapia, metody badań weterynaryjnych produktów leczniczych i pasz. Monografia pod redakcją naukową doc. dr. hab. Wojciecha Cybulskiego, Puławy, pp. 92–108.
  25. Powell, J. M., Aarons, S. R. and Gourley, C. J.P., 2012. Determinations of feedmilkmanure relationships on grazing-based dairy farms. Animal, 6, pp. 1702–1710.
  26. Powell, J. M., MacLeod, M., Vellinga T. V. et al., 2013. Feedmilkmanure nitrogen rela-tionships in global dairy production systems. Livestock Science, 152, pp. 261–272.
  27. Problemy producentów pasz, 2022 [online] Available at: https://www.topagrar.pl/archiwum/2022/top-agrar-052022/problemy-producentow-pasz/ [Accessed 15 May 2022].
  28. Rozporządzenie (WE) nr 1831/2003 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 22 sierpnia 2003 r. w sprawie dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt. (Dz.U. UE L 268 z 18.10.2003
  29. Śmigielski, T. 2022. Cena pasz w górę! Czy zabraknie ich dla polskich hodowców? [online] Available at: https://www.agrofakt.pl/cena-pasz-w-gore-czy-zabraknie-ich-dla-polskich-hodowcow/ [Accessed 15 May 2022].
  30. Większość naszych pól służy produkcji paszy – raport Greenpeace „Tuczenie problemu” [online] Available at: https://www.greenpeace.org/poland/raporty/1728/mieso-poza-kontrola-raport-greenpeace/ [Accessed 15 May 2022].
  31. Właściwe zbilansowanie składu pokarmowego paszy daje większą efektywność produkcji mleka, 2016 [online] Available at: https://portalwysokichplonow.pl/wlasciwe-zbilansowanie-skladu-pokarmowego-paszy-daje-wieksza-efektywnosc-produkcji-mleka// [Accessed 15 May 2022].
  32. Wojtaszczyk, B., 2022. Niepokój na rynku: czy zabraknie pasz dla drobiu? [online] Available at: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierzeca/drob-i-jaja/niepokoj-na-rynku-czy-zabraknie-pasz-dla-drobiu,117559.html/ [Accessed 15 May 2022].