Аграрна Економіка 2022 Т. 15 № 1-2: 106-114

Роль господарств населення у формуванні продовольчої безпеки країни

С. Яців, к. е. н., доцент
ORCID ID: 0000-0002-5242-7845
Львівський національний університет природокористування
https://doi.org/10.31734/agrarecon2022.01-02.106

АНОТАЦІЯ

Подано результати аналізу ролі господарств населення в забезпеченні України агропродовольчою продукцією. Встановлено, що господарства населення є вкрай важливим і незамінним на сьогодні елементом системи формування продовольчої безпеки країни. Враховуючи наявні в них ресурси, ці господарства тривалий час успішно виконуватимуть функцію основних постачальників багатьох видів агропродовольчої продукції. Особливо вагомою є їхня роль у забезпеченні населення України картоплею, овочами, плодами та ягодами, молоком, яйцями.

Показано, що вклад господарств населення у формування продовольчої безпеки країни проявляється як у забезпеченні сільських домогосподарств продуктами харчування власного виробництва, так і в реалізації частини виробленої сільськогосподарської продукції. Зазначено, що товарне виробництво продукції спроможні наростити великі за розмірами землекористування господарства, які проявлять бажання до активізації підприємницької діяльності. Оцінено кількість та ресурсний потенціал таких господарств. Встановлено, що кількість офіційно зареєстрованих в Україні фізичних осіб – підприємців, які провадять свою діяльність у галузі сільського господарства (16 тисяч на початку 2022 року), в кілька разів менша, ніж кількість сільських домогосподарств, що використовують понад 10 га землі. Понад 40 % угідь, закріплених за господарствами населення, припадає на суб’єктів господарювання, що мають понад 5 га землі. Це вказує на недостатнє використання ресурсного потенціалу господарств населення для забезпечення потреб країни у продовольстві.

Сформульовані припущення про зміни в активності господарств населення з огляду на загострення соціально-економічної кризи в умовах воєнного стану. Дійдено висновку, що можна очікувати на намагання господарств населення збільшити площі під картоплею та овочами. Водночас не слід розраховувати на суттєве збільшення обсягів виробництва молока та м’яса. Труднощі з матеріальним забезпеченням ускладнюють інтенсифікацію сільськогосподарського виробництва та негативно позначаться на врожайності сільськогосподарських культур і продуктивності тварин.

КЛЮЧОВІ СЛОВА

продовольча безпека, господарства населення, домогосподарства, сільськогосподарське виробництво, споживання продуктів харчування

ПОВНИЙ ТЕКСТ:

ПОСИЛАННЯ

  1. Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України 2020, 2021. Київ: Державна служба статистики України.
  2. Варченко, О. М., Свиноус, І. В. та Понедільчук, Т. В., 2020. Розвиток підприємництва на базі особистих селянських господарств як засіб покращення якісної складової людського капіталу сільських територій. Актуальні проблеми розвитку економіки регіону, 16 (2), с. 114–126.
  3. Витрати і ресурси домогосподарств України у 2020 році, 2021. Київ: Державна служба статистики України.
  4. Губені, Ю. Е., Коверко, Ю. А. та Оліщук, П. О., 2017. Розвиток особистих селянських господарств в умовах інституціональних змін. Економіка України, 3, с. 59–67.
  5. Гуторов, А. О., 2016. Дезінтегрованість як фактор системної неефективності господарств населення в аграрному секторі економіки України. Вісник ХНАУ. Серія : Економічні науки, 1, с. 240–252.
  6. Іщенко, А. В. та Свиноус, І. В., 2017. Організаційно-економічні засади функціонування особистих селянських господарств в Україні. Економіка та управління АПК, 2, с. 78–86.
  7. Кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців за видами економічної діяльності з розподілом за ознакою статі керівника (на 01 січня 2022 року), 2022. Державна служба статистики України [online] Доступно: http://www.ukrstat.gov.ua. [Дата звернення 7 травня 2022].
  8. Коше, Х., 2018. Господарства населення: зникаючий пережиток минулого чи шлях у майбутнє. Економіка АПК, 4, с. 79–87.
  9. Кропивко, М. М., 2016. Роль господарств населення у забезпеченні потреб людини. Економіка АПК, 4, с. 38–44.
  10. Мазур, А. Г., Шепель, Т. П. та Дмитрик, О. В., 2018. Ефективність виробництва продовольчої продукції в особистих селянських господарствах системи АПК. Економіка. Фінанси. Менеджмент: актуальні питання науки і практики, 7, с. 7–24.
  11. Малік, М. Й. та Шпикуляк, О. Г., 2018. Тенденції і перспективи розвитку особистих селянських господарств. Економіка АПК, 1, с. 11–19.
  12. Неміш, Д. В., Гуменюк, М. М., Баланюк, І. Ф. та ін., 2021. Перспективи розвитку особистих селянських господарств у контексті адміністративної децентралізації. Вісник аграрної науки, 2, 76–87.
  13. Основні сільськогосподарські характеристики домогосподарств у сільській місцевості у 2020 році, 2021. Державна служба статистики України [online] Доступно: http://www.ukrstat.gov.ua. [Дата звернення 3 травня 2022].
  14. Рослинництво України 2020, 2021. Київ: Державна служба статистики України.
  15. Сільське господарство України 2020, 2021. Київ: Державна служба статистики України.
  16. Соціологічна група «Рейтинг», 2022. Дев’яте загальнонаціональне опитування: соціально-економічні проблеми під час війни (26 квітня 2022 року) [online] Доступно: https://ratinggroup.ua/files/ratinggroup/reg_files/rg_ua_1000_ua_042022__%D1%85_work_idp_press.pdf. [Дата звернення 10 травня 2022].
  17. Тулуш, Л. Д. та Грищенко, О. Ю., 2018. Трансформація високотоварних господарств населення в суб’єкти підприємництва: податково-бюджетні аспекти. Економіка АПК, 1, с. 40–52.
  18. Федик, О. та Борисюк, В., 2020. Організаційно-економічні важелі та адміністративні методи регулювання реалізації продукції господарств населення в контексті механізму управління її збутом. Вісник Львівського національного аграрного університету. Серія : Економіка АПК, 27, с. 53–57.
  19. Шепель, Т. П., 2018. Організаційно-економічні засади щодо формування підприємницької ініціативи в особистих селянських господарствах. Збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки), 1, с. 22–28.
  20. Яців, І. Б. та Соловей, Ю. І., 2019. Участь малих виробників сільськогосподарської продукції в інтегрованих структурах. Львів: Видавництво АТБ «НВК».